събота, 8 юни 2013 г.

Тиквички с яйца на фурна



Необходими продукти:

750 гр тиквички
5 яйца
1 1/2  чаени чаши прясно мляко
25 гр.краве масло
1 кафена чашка олио
½ връзка копър
½ връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Нарязваме тиквичките на кръгчета или филийки и ги осоляваме.Изпържваме ги в растителната мазнина. Нареждаме в тавичка. Заливаме със смес от разбитите яйца,млякото,дребно нарязания копър,черен пипер и сол на вкус.  Запичаме във фурна за около 20 мин. при 180-200 градуса . Поднасяме ги поръсени със ситно нарязания магданоз. 

Приятен апетит!

Кюфтета от тиквички



Необходими продукти:
750 гр  тиквички
 250 гр картофи
100 гр сирене /кашкавал
1 каф.чашка брашно
1 ½  чаени чаши олио
2 яйца
½ връзка копър
Сол и черен пипер на вкус

Сваряваме картофите и ги намачкваме още докато са топли на пюре./Ако имате преса ги прекарайте през нея/. Настъргваме на ренде тиквичките или ги прекарваме през пресата.
Към двата основни продукта прибавяме яйцата, дребно нарязания копър,настърганото сирене/кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
Поднасят се с млечен сос, кьопоолу или подходяща салата.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

Запечени във фурна тиквички с млечен сос

Необходими продукти:
1 кг.тиквички
2 каф.чашки олио
1 ч.чаша брашно
500 г кисело мляко
3-4 скилидки чесън
копър
сол на вкус

Нарязваме тиквичките на кръгчета или филийки, осоляваме  и ги потапяме в брашното от двете страни. Подреждаме ги в тавичка намазана с мазнина и ги заливаме с останалото олио.
Запичаме ги във фурна на 200 градуса за около 30 мин.
Готовите тиквички заливаме със сос от киселото мляко,дребно нарязания копър,счукания чесън и сол на вкус.
Това е една вкусна и бърза рецепта за сезона.

сряда, 2 януари 2013 г.

Руска салата за зимните вечери

Предлагам ви една вкусна салата , която аз много обичам през зимата.
 Едва ли има някой, който не си е похапвал тази салатка в добра компания през зимните вечери.

Ето и необходимите продукти:
1 кг.картофи
1 буркан кисели краставички
1 буркан грах / консервиран /
5-6 моркова / може и от туршия /
1 опаковка шпек салам / пожелание може и с шунка или друг колбас/
2 пак.майонеза

Сваряваме картофите /може и предварително обелени /, нарязваме ги на кубчета.
Киселите краставички, морковите  и салама също нарязваме на кубчета.Нарязаните краставички оставяме за около половин час да се оцедят от марината.
Всички продукти смесваме в една голяма купа, като хубаво ги разбъркваме с майонезата.
Готовата салата може да украсим с маслинки и  сме готови.
Слагаме в хладилник до консумация.
Приятен апетит!

петък, 14 декември 2012 г.

Сърмички за Коледа

Няма нищо по-хубаво на КОЛЕДА от задружното семейство събрано около празничната трапеза.
Едно от ястията, което присъства на трапезата са коледните сърмички
Ето я и моята рецепта, взаимствана от моята майка.
Продукти :
500 гр.кайма смес
1 ч.чаша ориз
1 глава лук
1-2 моркова
черен пипер и сол на вкус и разбира се една кисела зелка / или продават направо готови буркани с листи от кисело зеле /
Запържваме каймата с ситно нарязания лук и морков, добавяме измития ориз и бъркаме докато ориза стане стъклен.Прибавяме и подправките по наш вкус и сме готови със сместа за нашите сърмички.
Взимаме зелево листо и слагаме от плънката .Навиваме стегнато и така до свършване на сместа.
Нареждаме готовите сърмички в тенджера, като на дъното поставяме 2-3 зелеви листа.Сипваме част от зелевия сок и малко вода / около чаша и половина /. Най-отгоре притискаме с една чиния и варим на по-слаб огън около 2 часа.