петък, 14 декември 2012 г.

Сърмички за Коледа

Няма нищо по-хубаво на КОЛЕДА от задружното семейство събрано около празничната трапеза.
Едно от ястията, което присъства на трапезата са коледните сърмички
Ето я и моята рецепта, взаимствана от моята майка.
Продукти :
500 гр.кайма смес
1 ч.чаша ориз
1 глава лук
1-2 моркова
черен пипер и сол на вкус и разбира се една кисела зелка / или продават направо готови буркани с листи от кисело зеле /
Запържваме каймата с ситно нарязания лук и морков, добавяме измития ориз и бъркаме докато ориза стане стъклен.Прибавяме и подправките по наш вкус и сме готови със сместа за нашите сърмички.
Взимаме зелево листо и слагаме от плънката .Навиваме стегнато и така до свършване на сместа.
Нареждаме готовите сърмички в тенджера, като на дъното поставяме 2-3 зелеви листа.Сипваме част от зелевия сок и малко вода / около чаша и половина /. Най-отгоре притискаме с една чиния и варим на по-слаб огън около 2 часа.