понеделник, 17 юни 2013 г.

Желирана плодова торта

Необходими продукти

1чаена чаша сладко от ягоди или череши
1буркан компот от праскови
350 гр сметана
4-5 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица желатин
2 супени лъжици ром или коняк
1 пакетче ванилия
запечени орехови или други ядки пожелание

Разрязваме блата на две части с ги сиропираме с сиропа от компота ароматизиран с рома или коняка. Желатинът се накисва с малко хладка вода, залива се с 1 кафена чашка от сиропа на компота и се разтопява на водна баня. Разбиваме сметаната с пудрата захар  и ванилията.
Едната половина от блата се слага в тортена форма и се намазва с част от разбитата сметана.Прибавяме и част от сладкото, което сме избрали и налагаме и втория блат.Намазваме с остатъка от сметаната, подреждаме отгоре плодовете и заливаме с желатиновия сироп.
След пълното стягане на желатина доукрасяваме тортата с останалата сметана и ядките.
Приятен апетит!