вторник, 11 декември 2012 г.

Празнични пържолки

За 4 порции:

Начукваме добре 4 бр.свински пържоли, овкусяваме ги със черен пипер и сол.
Върху пържолките слагаме листенца от градински чай за допълнителен вкус и аромат.
Запичаме на тиган с малко мазнина от двете страни за по 2-3 мин. Наливаме 1ч.чаша червено вино и слагаме във фурната за около 15-20 мин на 180 градуса.

За пържолките можем да приготвим следната гарнитура:
Сваряваме около 10 предварително обелени картофа в подсолена вода. Готовите картофи намачкваме още докато са горещи. Нарязваме на ситно 1 връзка пресен лук и запържваме с малко мазнина /до омекване/. Прибавяме около 300 гр.сметана за готвене и разбъркваме добре.
Добавяме намачканите картофи и получаваме вкусно картофено пюре.

Добър апетит!

събота, 8 декември 2012 г.

Шоколадови трюфели

Как да си направим едно сладко изкушение за Новогодишните празници.
Предлагам ви една лесна и бърза рецепта за шоколадови трюфели.

Необходими продукти :

300 гр.сметана 
1 бучка масло / колкото орех /
2 шоколада
какао на прах
натрошени ядки 

Изсипваме сметаната в подходящ съд и слагаме на котлона да се сгорещи / без кипване /.
Добавяме маслото към сметаната и разбъркваме добре.
Натрошаваме шоколада.Поставяме го в студена стъклена купа и изсипваме сместа върху натрошения шоколад. Разбъркваме много добре и слагаме в хладилника за около два часа.
След като се охлади вече готовата смес, изваждаме от хладилника и сме готови за оформянето на трюфелите. Взимаме една супена лъжица и с нея загребваме от сместа .
Предварително сме си приготвили две купички - едната с натрошени ядки, а другата с какао на прах.Овалваме трюфелите в едната или другата смес по желание.Така получаваме два вида трюфели.
Приятен апетит!

сряда, 5 декември 2012 г.

Шаран за Никулден

Изчистваме и измиваме шарана , осоляваме го отвън и отвътре.

Подготовка на плънката :

Запържваме една глава лук.Към него прибавяме около 100-150 г.начукани орехи / или смелени на по едричко / и малко дивисил за подправка. Пълним шарана с получената смес.Добавяме няколко резенчета от домат,малко кашкавал на лентички /около100 гр./, и няколко резенчета лимон.

Зашиваме добре и печем в предварително намазана тавичка с мазнина за около 45 мин. при 180-200 градуса на фурната.
Приятен апетит !

вторник, 4 декември 2012 г.

Картофени кюфтета

Как да си направим нещо полезно и вкусно ?
Някой ще кажат  ,че не е полезно , но поне е вкусно.
Ето я рецептата за тези картофени кюфтета

Сваряваме 1 кг.картофи. Обелваме ги и докато са топли ги намачкваме или пасираме до получаването на хомогенна смес.Прибавяме малко сол ,чубрица  и черен пипер по желание.Също така и около 100-150 гр.настърган кашкавал.
От готовата смес оформяме малки кюфтенца и пържим в загрята мазнина.
Приятен апетит !

КРЕМ КАРАМЕЛ

Сигурно няма човек който да не обича този така вкусен десерт.
Какво ни трябва за него ?

8 яйца
1л.прясно мляко
2 пакетчета ванилия
1ч.чаша захар

Всичките продукти разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Подготвяме чашките за крем карамела
Във всяка чашка сипваме по една чаена лъжичка захар и слагаме на котлона да се карамелизира.
Изчакваме да истине карамелизираната захар и разпределяме сместа в чашките.
поставяме чашките в една голяма тава и сипваме вода в тавата , така че да покрие чашките до средата.Печем на водна баня при 180-200 градуса на фурната за около 35-45 мин.

Приятен апетит !